Войната: "Повече от 300 жертви, хиляди ранени, Ивицата Газа без светлина и храна“

Войната: "Повече от 300 жертви, хиляди ранени, Ивицата Газа без светлина и храна“ Снимка: ЦАХАЛ

Това са резултатите от битките между израелските сили и силите на Хамас за един ден

Повечето от бунтовниците, навлезли на израелска територия, бяха унищожени. Това заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, обобщавайки резултатите от първия етап от операцията срещу палестинското движение Хамас.

„Първият етап завършва към този момент с унищожаването на по-голямата част от вражеските сили, проникнали на нашата територия“, написа премиерът в социалната мрежа. Той също така добави, че правителството е решило да спре доставките на електричество, гориво и стоки за ивицата Газа.

Израел започва офанзива срещу Газа и ще я продължи „безусловно и без почивка, докато не бъдат постигнати целите“, каза Нетаняху. Премиерът обеща, че властите на страната ще възстановят сигурността на израелските граждани и ще спечелят.

Междувременно, както съобщава The Jerusalem Post, позовавайки се на данни на Министерството на здравеопазването, броят на загиналите в Израел надхвърли 300 души, а 1,5 хил. са ранени. В ивицата Газа израелските атаки убиха по последни данни 232 души, а около 1,7 хиляди са ранени.

Припомняме, че Хамас атакува Израел с ракети сутринта на 7 октомври. Бунтовниците успяха да поемат контрол над някои населени места и взеха заложници. Групата заяви, че има за цел да създаде палестинска държава.

В отговор израелските отбранителни сили започнаха антитерористичната операция „Железни мечове“ в ивицата Газа. По-късно президентът на частично признатата Палестина Махмуд Абас обяви правото на палестинския народ на защита от Израел, цитиран от Wafa.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: